LEGFRISSEBB

JÁSZSÁGÉRT DÍJ 2019

„A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma megállapítja, hogy a huszonnyolcadik alkalommal kiírt Jászságért Díjra kilenc személyre érkezett javaslat. A kuratórium köszönetet mond a javaslattevőknek.

A kuratórium 1/2019. sz. döntésével a huszonnyolcadik alkalommal átadandó Jászságért Díjat, s a vele járó 1.000.000 forint elismerést

Bugyi László Guriga fotográfus (Jászberény)

részére ítéli oda, vizuális képalkotó tevékenysége és közösségi szolgálata elismeréseként.

Bugyi László Jászapátin született 1956. november 8-án. A jászapáti Mészáros Lőrinc Gimnáziumban érettségizett, általános gépész szakképzettséget szerzett. Nős, két fiúgyermek édesapja, Jászberényben él. Pályafutása során különböző iparvállalatoknál dolgozott. Jelenleg a jászberényi Fortaco Zrt-nél szerelőlakatos.

A megkopott szakmai kihívások pótlására évtizedekkel ezelőtt kezdett fényképezéssel foglalkozni. Évről-évre végigjárva a Jászság településeit, a természeti táj, az épített környezet, a tárgykultúra változásainak dokumentálásával értékmentő munkát végez. Kedvenc témája a Zagyva folyó, a madárvilág, a Jászságra oly jellemző útmenti keresztek és más szakrális emlékek.

Elsők között figyelt fel a virtuális tér jelentőségére. Kiaknázva a világháló előnyeit, százezrekhez juttatta el profi minőségű felvételeken szülőföldünk, a Jászság kulturális és természeti értékeit. A Jászok Egyesülete Instagram és Facebook közösségi oldalainak évek óta gazdája, gyarapítója.   Megszállott jászsági fotográfusokból közösséget szervezett, segítve szakmai alkotómunkájukat.

Első fotókiállítása óta (2017, Szikra Galéria, Jászberény) számos jászsági településen mutatkozott be.

Bugyi László Guriga fotográfus, helytörténeti kutató aktív fizikai munka mellett végzi a Jászság értékeinek megörökítését, népszerűsítését. Áldozatkész, fáradhatatlan és önzetlen közösségi tevékenységével rászolgált a Jászságért Díj elnyerésére.

A Jászságért Díjat 2019. június 8-án, az elszármazott és otthon élő jászok világtalálkozóján adják át Jászkiséren.

Budapest, 2019. május

(2019. május)

Pályázati felhívás a 2019. évi

Jászsági Civil Vándordíjra

„A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma 2010-ben vándordíjat alapított. E díjat minden évben olyan szervezet, intézmény nyerheti el, mely a nemzeti (jász) kulturális örökség megőrzéséért tevékenykedik, legalább öt éve a Jászok Egyesülete nyilvántartott, tagdíjat fizető tagszervezete, s folyamatosan működik. Három éven belül ugyanannak a szervezetnek nem ítélhető oda a vándordíj.

„A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma ezúton közzéteszi a

Jászsági Civil Vándordíj

tizedik alkalommal történő kiírását.

A Jászsági Civil Vándordíj egy vándorserlegből és egy díszoklevélből áll, a díjjal járó juttatás összege 200.000 forint.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2019. március 31.

A pályázó szervezet részletesen ismertesse éves munkatervét, és az elnyert összeg felhasználásával kapcsolatos elképzelését.

A pályázatokat az alábbi címre kérjük eljuttatni:

„A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma

1537 Budapest, Pf. 367.

alapitvany@jaszokegyesulete.hu

Budapest, 2019. február

(2019. március)

Pályázati felhívás a 2019. évi

Jászságért Díjra

„A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma ezúton közzéteszi az általa alapított

Jászságért Díj

huszonnyolcadik alkalommal történő kiírását.

E díjat az a személy nyerheti el életműve elismeréseként, aki a Jászság kulturális és oktatási életében kiemelkedő alkotómunkát végzett.

A díj adómentes összege: 1.000.000 forint.

A díjazandó személyére részletes indoklással javaslatot kér és vár a kuratórium magánszemélyektől és jogi személyektől egyaránt.

A javaslatok benyújtásának határideje: 2019. február 28.

A Jászságért Díj átadására a 25. Jász Világtalálkozón, Jászkiséren kerül sor 2019. június 8-án, pünkösd szombatján.

A javaslatokat az alábbi címre kérjük eljuttatni:

„A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma

1537 Budapest, Pf. 367.

alapitvany@jaszokegyesulete.hu

Budapest, 2018. november

(2018. november)

Jászsági Civil Vándordíj 2018

A Jászsági Civil Vándordíjat és a vele járó 200.000 forint elismerést kilencedik alkalommal ítélte oda „A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma.

A 2018. évi Jászsági Civil Vándordíjat a Vándorfy János Honismereti Szakkör (Jászapáti) kapta.

A Vándorfy János Honismereti Szakkör 1976-ban alakult. Alapításkori céljuk volt az eltűnt tanyavilág emlékeinek, értékeinek megmentése, összegyűjtése. Tanyamúzeumot hoztak létre, s kiadványban jelentették meg az összegyűjtött anyagot. Kiadványsorozatot indítottak, évről-évre aratónapot és más hagyományőrző rendezvényeket szerveznek. 2006-ban elnyerték a Jászapáti Városért kitüntetést.

1995 óta tagjai a Jászok Egyesületének. A szakkör egykori vezetői: Berki István, Fehér Ferencné (ma dr. Suba Györgyné), Mihályi József. Jelenlegi vezetőjük Barta István.

A szakkör közösségmegtartó és hagyományőrző szerepe meghatározó Jászapáti város életében. A Vándorfy János Honismereti Szakkör eredményei és törekvései méltóak a támogatásra és a Jászsági Civil Vándordíj elnyerésére.

A vándordíjat Jászapátin, a jászsági honismereti szakkörök hagyományos éves találkozóján, 2018. október 20-án, szombaton adja át dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke.

(2018. október)

JÁSZSÁGÉRT DÍJ 2018

„A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma megállapítja, hogy a huszonhetedik alkalommal kiírt Jászságért Díjra tizenegy személyre érkezett javaslat. A kuratórium köszönetet mond a javaslattevőknek.

A kuratórium 1/2018. sz. döntésével a huszonhetedik alkalommal átadandó Jászságért Díjat, s a vele járó 1.000.000 forint elismerést

Tóth Tibor helytörténész (Jászfényszaru)

részére ítéli oda, életpályája elismeréseként.

Tóth Tibor helytörténész 1952. január 31-én született Jászfényszarun és feleségével ma is ott él. Pályafutása során különböző területeken látott el munkaügyi és személyügyi feladatokat.

Évtizedek óta részese szülővárosa közművelődési életének. Kiváló helyismeretét és szervezési tapasztalatait a helyi és jászsági hagyományőrzés szolgálatába állította. A Fényszaruiak Baráti Egyesülete elnökeként a Jászság kulturális életének egyik meghatározó alakja.

Oroszlánrésze volt a Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény létrehozásában, gazdagításában. Kezdeményezésére számos emléktábla, emlékhely, és a helyi értéktár hirdeti jász elődeink tehetségét, alkotóképességét. Kiadványok megjelentetésével, a helyi öntevékeny színjátszás támogatásával, jótékonysági bálok szervezésével, az ifjúsági közösségek támogatásával szolgálja szülővárosa szellemi értékőrzését. A helyi lap szerkesztőbizottságának tagja. Területi és országos szervezetekben képviseli Jászfényszaru és a Jászság érdekeit.

Több cikluson keresztül tagja volt a városi képviselő testületnek. Munkásságát a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel és Jászfényszaru Város Díszpolgára címmel ismerték el.

Tóth Tibor ötletgazdagsága, fáradhatatlan tenni akarása, céltudatos kitartása tiszteletreméltó emberi értékrend. Példamutató, önzetlen szolgálata méltóvá teszi személyét a Jászságért Díj elnyerésére.

A Jászságért Díj 2018. június 30-án, az elszármazott és otthon élő jászok világtalálkozóján kerül átadásra Jászfényszarun.

Budapest, 2018. május

(2018. május)