LEGFRISSEBB

Pályázati felhívás a 2020. évi Jászsági Civil Vándordíjra

„A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma 2010-ben vándordíjat alapított. E díjat minden évben olyan szervezet, intézmény nyerheti el, mely a nemzeti (jász) kulturális örökség megőrzéséért tevékenykedik, legalább öt éve a Jászok Egyesülete nyilvántartott, tagdíjat fizető tagszervezete, s folyamatosan működik. Három éven belül ugyanannak a szervezetnek nem ítélhető oda a vándordíj.

„A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma ezúton közzéteszi a

Jászsági Civil Vándordíj

tizenegyedik alkalommal történő kiírását.

A Jászsági Civil Vándordíj egy vándorserlegből és egy díszoklevélből áll, a díjjal járó juttatás összege 200.000 forint.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2020. március 31.

A pályázó szervezet részletesen ismertesse éves munkatervét, és az elnyert összeg felhasználásával kapcsolatos elképzelését.

A pályázatokat az alábbi címre kérjük eljuttatni:

„A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma

1537 Budapest, Pf. 367.

alapitvany@jaszokegyesulete.hu

Budapest, 2020. február

(2020. február)

Pályázati felhívás a 2020. évi Jászságért Díjra

„A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma ezúton közzéteszi az általa alapított

Jászságért Díj

huszonkilencedik alkalommal történő kiírását.

E díjat az a személy nyerheti el életműve elismeréseként, aki a Jászság kulturális és oktatási életében kiemelkedő alkotómunkát végzett.

A díj adómentes összege: 1.000.000 forint.

A díjazandó személyére részletes indoklással javaslatot kér és vár a kuratórium magánszemélyektől és jogi személyektől egyaránt.

A javaslatok benyújtásának határideje: 2020. február 29.

A Jászságért Díj átadására a 26. Jász Világtalálkozón, Jánoshidán kerül sor 2020. június 20-án, szombaton.

A javaslatokat az alábbi címre kérjük eljuttatni:

„A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma

1537 Budapest, Pf. 367.

alapitvany@jaszokegyesulete.hu

Budapest, 2019. november

(2019. november)

Jászsági Civil Vándordíj 2019

A Jászsági Civil Vándordíjat és a vele járó 200.000 forint elismerést tizedik alkalommal ítélte oda „A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma. Az elismerést a "Dósai" Honismereti Szakkör nyerte el.

A „Dósai” Honismereti Szakkör 1984-ben alakult Gulyás János tanár vezetésével. Összegyűjtötték falujuk tárgyi emlékeit, melyet 1989-től tájházban mutattak be. Létrehozták Jászdózsa második világháborús emlékművét. Feltérképezték az egykor népes tanyavilágot. Megszervezték az elszármazottak találkozóját, kapcsolatot építettek ki az erdélyi Nyújtód községgel. Emléktáblát állítottak Jászdózsa köztiszteletben álló néhai községi orvosának.

Rendszeresen megjelenítik a múlt századi falusi élet eseményeit. A kézi aratás, a paraszti feldolgozó ipar fogásai, az egykori falusi esték hangulatának felidézése mellett sor került paraszti lakodalomra, s a nevezetes jász táncalkalom, a pendzsom felelevenítésére. Több sikeres programjuk társrendezője volt a Jászok Egyesülete, melyhez 1994-ben csatlakoztak. Eredményesen együttműködnek a Szent Mihály Cserkészcsapattal, testvértelepüléseikkel, a Jászság honismereti szakköreivel. Jelenlegi vezetőjük Zsidei Andrásné.

Munkájuk elismeréseként megkapták a „Jászdózsa Községért” kitüntető díjat.

A szakkör közösségmegtartó és hagyományőrző szerepe meghatározó Jászdózsa életében. A „Dósai” Honismereti Szakkör eredményei és törekvései méltóak a támogatásra és a Jászsági Civil Vándordíj elnyerésére.

A vándordíjat 2019. november 13-án adja át Jászdózsán, a szakkör ünnepi összejövetelén dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke.

(2019. augusztus)

JÁSZSÁGÉRT DÍJ 2019

„A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma megállapítja, hogy a huszonnyolcadik alkalommal kiírt Jászságért Díjra kilenc személyre érkezett javaslat. A kuratórium köszönetet mond a javaslattevőknek.

A kuratórium 1/2019. sz. döntésével a huszonnyolcadik alkalommal átadandó Jászságért Díjat, s a vele járó 1.000.000 forint elismerést

Bugyi László Guriga fotográfus (Jászberény)

részére ítéli oda, vizuális képalkotó tevékenysége és közösségi szolgálata elismeréseként.

Bugyi László Jászapátin született 1956. november 8-án. A jászapáti Mészáros Lőrinc Gimnáziumban érettségizett, általános gépész szakképzettséget szerzett. Nős, két fiúgyermek édesapja, Jászberényben él. Pályafutása során különböző iparvállalatoknál dolgozott. Jelenleg a jászberényi Fortaco Zrt-nél szerelőlakatos.

A megkopott szakmai kihívások pótlására évtizedekkel ezelőtt kezdett fényképezéssel foglalkozni. Évről-évre végigjárva a Jászság településeit, a természeti táj, az épített környezet, a tárgykultúra változásainak dokumentálásával értékmentő munkát végez. Kedvenc témája a Zagyva folyó, a madárvilág, a Jászságra oly jellemző útmenti keresztek és más szakrális emlékek.

Elsők között figyelt fel a virtuális tér jelentőségére. Kiaknázva a világháló előnyeit, százezrekhez juttatta el profi minőségű felvételeken szülőföldünk, a Jászság kulturális és természeti értékeit. A Jászok Egyesülete Instagram és Facebook közösségi oldalainak évek óta gazdája, gyarapítója.   Megszállott jászsági fotográfusokból közösséget szervezett, segítve szakmai alkotómunkájukat.

Első fotókiállítása óta (2017, Szikra Galéria, Jászberény) számos jászsági településen mutatkozott be.

Bugyi László Guriga fotográfus, helytörténeti kutató aktív fizikai munka mellett végzi a Jászság értékeinek megörökítését, népszerűsítését. Áldozatkész, fáradhatatlan és önzetlen közösségi tevékenységével rászolgált a Jászságért Díj elnyerésére.

A Jászságért Díjat 2019. június 8-án, az elszármazott és otthon élő jászok világtalálkozóján adják át Jászkiséren.

Budapest, 2019. május

(2019. május)